Waarom ik directeuren (grootaandeelhouders)
leer hoe ze de grip op groei
van hun bedrijf kunnen verbeteren


Toen ik in de directie van een bedrijf met ongeveer 80 medewerkers kwam, was het een uiterst succesvol bedrijf met een fors rendement en een riante marktpositie.

Nog wel. Want er was in de laatste jaren wel iets veranderd.

Er waren concurrerende bedrijven op de markt gekomen die langzaam maar succesvol aan onze marktpositie knaagden. Deze bedrijven waren vaak gericht op een niche portfolio waardoor ze aantrekkelijker voor klanten waren. Ons portfolio was breed en complex. De concurrentie leek flexibeler.
 
De omzet liep terug en de marges werden kleiner.

Het was nu plotseling heel hard werken. Met minder omzet was dat wel een probleem, want de kosten liepen gewoon door. Ons bestaansrecht stond ineens onder druk.

Herken jij deze stagnatie, die uit het niets lijkt te komen, ook?

Feit is dat iedere succesvolle ondernemer dit meemaakt. Door veranderingen in de markt, nieuwe concurrentie die als paddenstoelen uit de grond schiet, en ook wellicht een verandering in jouzelf (als je eerlijk bent) kan het plots lijken alsof dingen niet meer lopen en het succes van vroeger achterwege blijft. 

Maar dit is ook een kans...

Om hetzelfde succes als vroeger te behouden of zelfs te overtreffen (want dat kan), zal je bedrijf voortdurend moeten veranderen. Een nieuwe visie, een nieuw aanbod, misschien ook nieuwe klanten of een overname, zullen nodig zijn.
 
En dan stuit je misschien op het volgende.

Ooit ben ik begonnen als manager van een afdeling van 10 personen. Ik groeide door en had op een gegeven moment de verantwoordelijkheid voor 100 man. Een prachtige functie waar vele collega’s jaloers op waren maar na een paar maanden merkte ik: ik was niet gelukkig. Ik werkte keihard, bluste de hele dag brandjes en aan het einde van de dag was ik heel moe. En dan kon ik nog niet uitrusten want dan was het tijd om de mail bij te werken.
 
Dit was niet wat ik wilde. Ik wilde grip hebben op mijn team en de bedrijfsresultaten, proactief kunnen sturen op resultaten. Niet van hot naar her racen. En ik wilde meer energie van mijn team krijgen dan geven. Wat ik zeker niet wilde was een burn out krijgen.
 
Ik moest iets anders doen en zocht hulp.

Ik leerde dat het niet gaat om steeds harder maar om slimmer werken. Een andere manier van leidinggeven. En een andere manier van ondernemen. Hierdoor kreeg ik weer plezier in mijn werk. En niet alleen ik. Ook mijn medewerkers kregen meer plezier in hun werk en de bedrijfsresultaten werden veel beter.

Ik weet dat ik niet de enige ben die worstelde met deze problemen. Door hulp te vragen, me continu op te blijven stellen als leerling en nieuwsgierig te blijven ben ik een sterke leider, strateeg en ondernemer geworden.  En dit gun ik iedereen. 

Daarom help ik nu directeuren (-grootaandeelhouders) hoe ze je grip op de groei van hun bedrijfsresultaten en de persoonlijke groei van hun medewerkers kunnen krijgen (en/of verbeteren).

Als je dat kan, kan je veel beter anticiperen op veranderingen en bewegingen in de markt waar je actief bent. En weet je hoe je hiervan kunt profiteren. Je weet hoe je vernieuwingen in je bedrijf kunt inzetten zonder dat dit extra tijd van jou of je team vergt.

Bedenk hoe dit ten goede komt van de winst van je bedrijf en hoeveel meer rust dit voor je gaat opleveren.

Mijn geloof is dat met de juiste vaardigheden en kennis dit voor iedere (MKB)-ondernemer mogelijk is. Ik help ze daarbij heel graag met de allernieuwste strategie- en marketingideeën, training, coaching en een inspirerend netwerk.